Thursday, November 11, 2010

Bernafas Lega

fuhhh...! aku menghembus nafas lega (berserta asap rokok yang di dalamnya dipercayai mngandungi 4000 jenis bahan kimia - tapi aku masih tetap hisap juga!) . paper dah habis, exam dah tamat! jadi aku sedikit lega dan rasa bebas dari belengu peperiksaan yang aku rasa agak menyebalkan bagi seorang student yang suka study last minute macam aku. susah juga terjebak dalam bidang kejuruteraan ni. hampir 2 minggu aku terpaksa menghadap buku/modul untuk subjek yang aku ambik sem ni. malay ada english ada nasib baik modul aku tak ada yang dalam bahasa sanskrit!

jadi, sekarang adalah masa aku bertenang sebelum keluarnya result (di mana ketika itu perasaan berubah menjadi seolah² seorang kanak-kanan yang cuak menunggu giliran bersunat). masa yang agak terluang macam ni aku rasa bagus untuk aktivi pembacaan zine lah. aku dah oder zine dari saudara azizi (editor BEBALZINE). bebal zine isu-10 yang dia pos 2 minggu lepas pun aku baru saja habis baca. menarik juga isu kali ni. kalau ada masa nanti aku rasa macam nak tulis/ulas (cara aku sendiri) tentang isu2 yang dimuatkan dalam zine² yang aku baca. aku rasa gembira juga sebab masih wujud editor² zine yang tetap rajin dan tak jemu² menulis begini. go!

aku rasa, adalah amat bagus kalau aku pelbagaikan bahan bacaan aku. sekurang-kurangnya tak ada lah aku rasa macam tinggal dalam aquarium kosong. (apa yang aku cuba maksudkan?) dan aku rasa aku pelu baca apa saja yang aku rasa ingin baca. membaca itu pun memerlukan teknik yang tersendiri. baru lah apa yang kita baca itu memberi kesan terhadap perkembangan pengetahuan, tingkahlaku mahupun hidup kita. dan selain bermusik, berpuisi, melukis atau menulis aku rasa membaca juga satu art.


notakaki: aku bukan seorang pembaca tegar ataupun ulat buku

No comments:

Post a Comment